I samband med fest och andra tillställningar är det vanligt att det serveras alkohol. Även under högtider är alkoholen ofta närvarande. Många tycks tro att man måste dricka bara för att det finns alkohol tillgänglig, men så är givetvis inte fallet. De allra flesta kan ha en flaska vin eller whisky hemma utan att den behöver drickas upp med detsamma. Alkohol är en sak vissa gillar att dricka ibland, i måttlig mängd. Andra dricker det aldrig, och i vissa fall går det allt för långt.

Alkohol och olika event eller fester

När man håller i en fest eller annat event kan det förekomma att alkohol serveras. Det kan vara kalas, möhippa, svensexa, bröllop eller något helt annat. Det kan dock vara bra att tänka på att man inte får vara berusad om vissa aktiviteter ska utföras. I andra fall kan det vara olämpligt att vara det. Om man ska spela laserdome i Stockholm kan man råka skada sig och det är troligen inte heller lika roligt att spela om man inte är fokuserad på det som sker i spelet.

Köra bil och dricka alkohol

Att köra bil och dricka alkohol är absolut inte en bra kombination. I Sverige får man inte heller köra berusad och rattfylleri straffas med böter, fängelse eller indraget körkort om man ertappas. Att köra med alkohol i kroppen är farligt, både för en själv och andra. Det kan ofta vara svårt att avgöra om man är tillräckligt nykter för att köra. Om man druckit mer än någon mun öl eller vin bör man dock avstå, så länge det inte är fråga om alkoholfritt vin eller alkoholfri öl.

Olika typer av alkohol

Alkohol finns i väldigt många varianter, från svagare cider och öl, till whisky och vodka som kan vara rejält stark. Däremellan finns det också olika likörer, viner och blanddrycker som kan vara mer eller mindre starka avseende alkoholprocent.

När det blir för mycket

Ibland kan det bli för mycket alkohol. Det kan antingen handla om att man råkar dricka för mycket någon enstaka gång, till att man utvecklar alkoholism i någon form. Om man själv tror att man dricker för mycket, om någon i omgivningen antyder det, eller om en anhörig dricker för mycket finns det hjälp att få. Ofta kan det vara svårt att få en anhörig att inse att denne har ett alkoholberoende och i vissa fall kan man behöva bryta kontakten. Hos Vårdguiden kan man finna flera råd om hur man kan gå tillväga.

Måste man dricka för att ha roligt?

Det finns inga regler som säger att man måste dricka alkohol för att man ska kunna ha roligt. Ofta är de faktiskt de som inte dricker alls, eller de som dricker med måtta som har roligast. Det är dessutom de som löper mindre risk att råka ut för olika saker, och de kommer dessutom ihåg allt de sagt och gjort under festen eller eventet.