Vitt vin är lättare och friskare än rött vin vilket gör att det passar väldigt bra ihop med många lättare maträtter. Risken med ett vitt vin är att maten är för tung eller för smakrik för vinet. Då kommer vinet antingen att inte smaka någonting eller smaka dåligt. Detta gör att många tycker att det är svårt att välja vita viner eftersom det finns så många olika sorter. Dessa sorter passar till olika rätter och smaker. Här får du några enkla tips och regler att följa för att hitta det bästa vita vinet till din mat.

Vad äter man tillsammans med vitt vin?

Många tänker på att vitt vin endast går att äta med fisk och skaldjur, men det är fel. Vitt vin passar generellt bättre till fiskrätter än rött vin, men det passar till så mycket mer. När du väljer vin till din måltid bör du utgå från hur tung rätten och välja ett vin som kan balansera den rätten. En lätt rätt som en sallad kräver ett friskt vin, men en gräddig pasta eller kyckling passar bättre med en ekfatslagrad chardonnay. Om du dricker ett rött vin eller ett fylligt vitt vin kommer inte salladen smaka gott och vinet kommer dessutom att smaka strävt.

Grundläggande om smaker

Precis som när du väljer rött vin till maten måste du ta hänsyn till de fem grundsmakerna även när du väljer vitt vin. De fem grundsmakerna är sött, salt, surt, beskt och umami. Dessa smaker kan vi känna i vinet och i maten och de påverkar varandra. Nedan får du en guide om vilket vitt vin som passar med respektive grundsmak i maten.

Mat med sötma

Söt mat är inte nödvändigtvis efterrätter. Det finns mängder med maträtter och tillbehör som är söta, exempelvis många asiatiska rätter, ketchup och sweetchilisås. Mat med en viss sötma gör att vinet smakar strävare och beskare. Därför bör du alltid välja ett vin som är minst lika sött som maten. Riesling är ett typiskt vitt vin som har lite sötma och passar bra till söt mat.

Mat med sälta

Salt mat gör att vinet blir mindre syrligt, strävt, beskt och sött. Med andra ord måste du välja ett vin som både har lite sötma och en hel del syra. Om maten är väldigt salt är det oftast bättre att dricka öl. Vita viner som passar till salt mat är bland annat gewürztraminer, pinot blanc, chenin blanc och riesling.

Syrlig mat

Syrlig mat inkluderar bland annat rätter med grädde och yoghurt, citron och vinaigrette. Syrlig mat minskar syran i vinet och därför bör du välja ett vin som är minst lika syrligt som maten. Vita viner som passar bra till syrlig mat är sauvignon blanc, alvarinho och pinot grigio.

Besk mat & umamirik mat

Beska smaker i maten kräver ett vin med en viss sötma, exempelvis riesling eller gewürztraminer. Många grönsaker är beska och dessa passar med typiska gröna viner, som exempelvis sauvignon blanc och alvarinho.

Umamirik mat att vinet blir strävare och därför krävs ett vin med lite tanniner men hög syrlighet, något som många vita viner har.