Ibland måste man sänka sin matbudget lite. Man kanske inte har lika stor inkomst som vanligt, eller så har man en större oförutsedd utgift man måste ta hand om. Men hur kan man äta gott med en mindre budget?

Äta till lägre pris ute

Även om man har en lite lägre matbudget finns det ibland möjlighet att äta ute. Genom att använda smarta seniorrabatter kan äldre personer få ner priserna rejält. Det är inte ovanligt att priserna på restauranger sänks med uppemot halva priset. Rabatterna kan också användas när man handlar i butiker som hoppat på konceptet seniorrabatt.

Även studenter kan äta billigare ute om de har en studentlegitimation som visar att de studerar. Det är dock inte alla restauranger som har studentrabatt. Man gör klokt i att kontrollera det innan man bokar bord.

Billigare mat hemma

Om man vill äta gott hemma kan det också vara klokt att ha lite koll på hur man får ner priserna där. Istället för att köpa pizza kan man göra egen italiensk pizza hemma till lägre pris. Lite jäst, mjöl och topping kostar inte många kronor. Passa också på att köpa råvaror som är på extrapris eller varor vars datum håller på att passera. Där är priserna ofta rejält nedsatta.

Matsedel för olika familjestorlekar

Ett sätt att minska sina matkostnader på är genom att skapa en veckomeny där hela veckans mat står med. På så sätt minskar man även matsvinnet samtidigt som man undviker onödiga inköp. Man behöver inte heller tänka på dyr snabbmat på grund av att man inte vet vad man ska äta. Oavsett om man är äldre och använder seniorrabatter, eller om det är tal om en stor barnfamilj, lönar det sig att planera.

Matkasse

En annan metod som innebär en besparing är köp av färdiga matkassar där även recept medföljer. Man behöver inte tänka på planering av maten, eller på att handla. Det som krävs är att man har vissa basvaror hemma. Kassen kan man sedan få levererad till dörren, eller så hämtar man den i butiken. Oavsett vad man väljer finns det pengar och tid att spara här. Det finns kassar både för ensamstående, för stora familjer och för vegetarianer. Kassen kan även anpassas för till exempel glutenallergiker.