I dag kretsar mycket runt att man ska äta nyttigt och det mesta ska vara hemlagat. För alla är det inte alltid så enkelt att få ihop vardagen varken tidsmässigt eller ekonomiskt. Man kanske inte har så hög inkomst eller så är man många i familjen. Om föräldrarna arbetar, barnen går i skolan och sedan ska alla på olika kvällsaktiviteter kan det också vara omöjligt att anpassa maten så att den är klar när alla kommer hem och har tid att äta. Hur kan man underlätta?

Slipp handla med matkasse

Genom att beställa matkassar av olika slag kan man minimera tiden man behöver spendera i mataffären. Det finns kassar för frukost, lunch, middag, frukt och mycket annat. Sedan kan man bara snabbt kompletteringshandla någon dag i veckan när det passar.

Mat som barnen gillar

Om man har barn eller överlag är fler i en familj måste man anpassa maten så att alla kan äta den. Att någon inte gillar en sak är dock sällan skäl nog att inte laga rätten. Ofta äter man om man är hungrig så länge det inte finns möjlighet att äta godis eller mackor istället. Om någon är allergisk kan man dock få göra vissa förändringar eftersom en allergi inte är något man väljer på egen hand. När det gäller ingredienser som inte gillas av alla kan de ofta plockas bort på individens egen tallrik. Barn kan få för sig att de inte gillar saker utan att ens ha smakat och som förälder kan det vara klokt att sätta gränser. Om barnet vägrar äta utan att ens smaka på maten kanske det inte ska vara tillåtet att äta godis framför tv:n på kvällen.

Är snabbmat nyttigt?

Snabbmat är överlag inte speciellt nyttigt. Det fungerar dock någon gång i bland men det bör inte bli något man äter flera gånger i veckan. Helfabrikat är också sådant som inte är speciellt nyttigt men som nödlösning kan det fungera.

Snabblagade rätter

Om man förbereder lite är de flesta rätter snabba att laga. Köttbullar kan man till exempel rulla på helgen, och en köttgryta som behöver koka länge kan klara sig på spisen själv medan man städar eller liknande. Sedan är det bara att värma maten i veckan när tiden är lite knapp.

Spara pengar

Genom att förbereda veckans mat samt genom att använda sig av matkassar sparar man inte bara tid. Man kan också spara en hel del pengar. Att köpa snabbmat eller att tvingas gå och handla flera gånger i veckan är inte speciellt billigt. När man går och handlar kan det lätt slinka ner lite extra saker som man egentligen inte behöver i korgen och det kan bli en hel del pengar på en månad,