Vitt vin är den näst populäraste kategorin efter rött vin. Övriga vinkategorier är rosé, mousserande och dessertvin. Vitt vin karaktäriseras av dess ljusa färg som kan variera från ljust gröngul till mörkt bärnstensfärgad. Tillverkningsprocessen och druvsorten är det som skiljer vitt vin från rött vin. Slut resultatet blir ett ljust vin som både ser och smakar annorlunda än ett rött vin.
Vita viner bör serveras kylda, cirka 6-12 °C, beroende på vilken typ av vin det är. Om vinet är för kallt kan det vara svårt att urskilja aromerna, men om det är för varmt kommer det inte att smaka gott. Vitt vin serveras kallare än rött vin.
Vad är vitt vin?
Vitt vin är en alkoholhaltig dryck som tillverkas, precis som allt annat vin, av vindruvor. Det vita vinet får sin gula färg från druvsaften, inte från skalet. Det finns många olika nyanser av vitt vin, bland annat ljust gul med gröna toner, gyllene och djupt mörkgul. Druvsort, lagringstid, ekfatslagring, väder och ålder avgör färgen och karaktären på det vita vinet.
Det finns olika stilar för vitt vin. Det brukar beskrivas som bland annat fruktiga, friska, aromatiska, tanninrika, fylliga, blommiga och söta. De vanligaste gröna druvorna är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Muscat och Viognier.
Klimatet och jordmånen, så kallad terroir, har stor påverkan på vinet. Stenig och mineralrik jord kommer att göra att det går att känna smaken av mineraler i det vina vinet. Mosel i Tyskland och Bourgogne och Alsace i Frankrike är kända för sina mineralrika vita viner.
Hur tillverkas vitt vin?
Vitt vin tillverkas av främst gröna druvor till skillnad från rött vin som tillverkas av blå druvor. Däremot kan vita viner ibland tillverkas av blåa druvor eller en blandning av gröna och blå druvor. Rött vin tillverkas aldrig av gröna druvor. Det är dock inte druvsaften som ger färgen, utan skalet på druvan. Därför går det att framställa vitt vin av en blå druva så länge saften inte kommer i kontakt med skalet där färgpigmenten sitter.
Den stora skillnaden vid tillverkning av vitt vin är att skalen tas bort från druvorna direkt efter pressningen. Vid tillverkning av rött vin får skalet sitta kvar under jäsningen. Förutom färgpigment finns det även mycket smak, syra och tanniner i skalen. Eftersom vita viner jäser utan skal är de generellt sätt lättare och friskare än röda viner. Dessutom är jäsningstemperaturen för vita viner är lägre än för röda viner. De flesta vita viner lagras inte på ekfat, men det finns vissa druvsorter som ofta gör det, exempelvis Chardonnay och Viogner. Ekfatslagring gör de vita vinerna mer fylliga och kan drickas tillsammans med tyngre rätter, ibland till och med till kötträtter.