Det finns många olika söta vita viner. Man brukar skilja på vita viner med viss sötma och vita dessertviner. För att vinet inte ska smaka strävt och platt är det viktigt att alltid välja ett vin som är minst lika sött som maten. Sötma finns i många olika maträtter och tillbehör som vi ibland inte tänker på, exempelvis teriyakisås. Även olika bär och frukter gör maten söt. Dessa rätter kräver ofta ett vin med en viss sötma, som exempelvis riesling. Dessertviner är oftast mycket söta och passar bäst att dricka tillsammans med en efterrätt eller för att avrunda måltiden. Det finns även söta vita viner som framställs av frusna druvor, så kallat ice-wine. Även flera mousserande vita viner har en viss sötma.

Riesling

Riesling var länge otrendigt, men har idag fått revansch och kan titulera sig som en av världens mest populära gröna druvor. Många vinkännare har denna druva som sin favorit eftersom den är så unik. Den odlas framför allt i Mosel och Pfalz i Tyskland, Alsace i Frankrike och i Wachau i Österrike. Den odlas även i flera nya vinländer i områden med kallt klimat, som till exempel Nya Zeeland, USA och Kanada.

Riesling karaktäriseras av sötman i kombination av hög syra och smaker av aprikos, citrus, vita blommor och mineraler. Det är ett mycket aromatiskt och blommigt vin. Druvan används för att framställa torra till mycket söta viner. Även en torr riesling har dock en viss sötma.

Riesling & mat

Riesling är referensvinet när man vill ha ett vin med lite sötma. Rieslingviner har även hög fruktsyra vilket gör det till ett utmärkt vin tillsammans med olika maträtter. Vinet klarar av många ingredienser som många andra viner inte klarar av, exempelvis starka kryddor. Tack vare sötman i vinet balanseras de starka smakerna. Ett torrt vin skulle istället smaka alldeles för surt. Riesling är därför ett perfekt vin till många asiatiska rätter samt söta såser som barbequesås.

Liknande viner med lite sötma

Druvor som ger viner som påminner om riesling är gewürztraminer, pinot blanc, muskat, loureiro och chenin blanc. För att uppnå samma effekt är det dock viktigt att välja ett vin med en viss sötma från dessa druvor.

Vita dessertviner

Sauternes, Tokay, vitt portvin är exempel på vita dessertviner. Även riesling kan produceras som ett dessertvin. Gemensamt för dessa viner är att de har högre alkohol och sockerhalt. Vissa av dessa, framför allt de som är framställda av riesling, klarar av att lagras. Vita dessertviner är mycket söta och bör drickas för sig eller tillsammans med efterrätter.