Sauvignon Blanc är världens åttonde mest planterade druva och den tredje mest planterade vitvinsdruvan. Den anses vara den näst populäraste gröna druvan efter Chardonnay. Den odlas över i princip hela världen, men det är framför allt Frankrike, Nya Zeeland och Sydafrika som står för de bästa vinerna.

Det är relativt lätt att känna igen sauvignon blanc. Druvan ger ett lätt, friskt och mycket aromatiskt vin med karaktäristisk aromer av krusbär, nässlor, grapefrukt, fläder och mineraler. Man brukar säga att sauvignon blanc är referensdruvan för vin med vegetativa gröna aromer. Vinerna är nästan alltid friska och fruktiga. I nya vinländer är det vanligt att vinet har aromer av tropiska frukter som passionsfrukt. Vanligtvis lagras inte dessa viner på ekfat, men det förekommer. Loiredalen och Bordeaux i Frankrike är de mest kända områdena.

Sauvignon blanc & mat

Sauvignon blanc är ett friskt och lätt vin som passar med många olika sorters lättare maträtter. Getost är den klassiska matchningen, men även sallader, sushi, ostron, grönsaker och fisk passar bra ihop. Sauvignon blanc har relativt hög fruktsyra vilket gör att det går bra ihop med syrliga ingredienser som grädde, citron och vinaigrettes.

Liknande viner

Liknande druvor är bland annat Grüner Veltliner, Alvarinho, Chablis och Pinot Blanc. En ekfatslagrad sauvignon blanc kan förväxlas med en lagrad chardonnay.