I Sverige förr i tiden var det närmast obligatoriskt att servera ost och vin vid en middag eller en tillställning medan det idag inte är riktigt lika vanligt. I andra länder, särskilt i Frankrike och Italien, är denna kombination dock fortfarande en viktig del av matkulturen och det finns knappast en restaurang eller bar som inte har en ostbricka på menyn.

Faktum är att kombinationen av ost och vin är alldeles förträfflig då det smakar gudomligt men också är ett enkelt sätt att bjuda på något riktigt gott. Ett kul tillfälle att umgås med sina vänner utan att behöva stå och slava i köket i timmar är att bjuda hem dem på en spelkväll med härliga snacks och roliga Sällskapsspel och med det ge alla inblandade både smakupplevelser och underhållning.

De bästa kombinationerna

Att para ihop rätt ost med rätt vin är något av en konstart men det är tursamt nog inte svårt att få tag på endera. Hemligheten är att de tu ska komplettera varandra väl och att den ene inte ska dominera över den andre. Du behöver inte vara expert men det kan vara bra att hålla i sinnet att sött och sött inte är en bra kombination precis som med andra saker, till exempel att öl och chips går bättre ihop med varandra än öl och choklad.

För att få ihop den bästa ostbrickan så kan du köpa hem ett antal ostar som är ganska olika sinsemellan, till exempel en smulig och lite hårdare ost som parmesan, en mild brie, en stark mögelost och en smaksatt färskost. Vinerna bör även de variera, till exempel en Chianti till en pecorinost, en Cabernet Sauvignon till gruyere, något bubblande till en camembert och en Pinot Grigio med mozzarella. Duka upp allt på stora träbrickor eller gör små individuella fat med en selektion, och presentera gärna varje sort med några ord om den – det är alltid kul att få lära sig något nytt.

Trevliga tillbehör

För att göra tillställningen perfekt så bör du även se till att det finns gott bröd tillhanda, gärna av några olika slag, liksom något uppfriskande som till exempel vindruvor eller päron. Det är också gott med lite brödpinnar, chips eller uppskurna grönsaker som paprika, morot och gurka. Allt är extremt plockvänligt och du kommer inte behöva diska massor efteråt. Dessutom är det roligt att smaka lite här och där. Många tycker att det är gott med smör, så låt gärna en smörbytta stå framme med en bra smörkniv att breda med – och se även till att det finns riktigt med vatten, antingen vanligt eller mineralvatten. Med denna ljuvliga kombination går det inte att misslyckas och kvällen kommer bli ett ljuvt minne för både dig och dina gäster.