Druvsorten är den viktigaste faktorn för hur ett vin smakar och doftar. Det finns flera hundra olika gröna druvsorter. Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling är de vanligaste gröna druvsorterna.
Chardonnay
Chardonnaydruvan är den mest populära vitvinsdruvan och odlas över hela världen. Dess popularitet beror dels på att den har en karaktäristisk smak som uppskattas av konsumenter, dels på att den är enkel att odla, fungerar bra i olika sorters klimat och kan blandas med andra druvor. Dessutom går den att lagra på ekfat vilket ger ett fylligt vitt vin med smak av tropiska frukter, smör, vanilj, nötter och mogna äpplen. Om vinet inte lagras på ekfat skapas ett krispigt vin med smak av mineral, citrus och gröna äpplen. Detta gör att denna druvsort fungerar i många olika sorters vin. Generellt sätt sätt så görs mer ekfatslagrade Chardonnayviner i nya världen, bland annat i Napa Valley i Kalifornien.
Druvan kommer från Frankrike och där den odlas främst i Bourgogne. Ett vitt vin från Bourgogne är alltid tillverkat av chardonnaydruvor. Här tillverkas båda sorterna. I området Chablis i Bourgogne tillverkas friska viner utan ekfatslagring, men i områden som Meursault lagras vinerna oftast på ekfat.
Chardonnay & mat
Ekfatslagrad Chardonnay är smörig och fyllig och passar till tyngre rätter, bland annat fisk med vitvinssås eller krämig pasta. Det fungerar även bra till lättare kötträtter som grillad kyckling. Icke-lagrad chardonnay som Chablis passar till lättare rätter, som exempelvis fisk, sallader, skaldjur eller som aperitif.
Liknande viner
Fylliga vita viner som påminner om ekfatslagrad chardonnay är bland annat Viogner och Sémillion. Friska viner som påminner om en icke-lagrade chardonnay är bland annat Grüner Veltliner, Alvarinho och Pinot Grigio.