Rött vin passar väldigt bra ihop med många maträtter. Om vinet paras ihop med rätt sorts mat kan fantastiska smakkombinationer skapas. Många tycker att det är svårt att veta hur man ska välja rätt vin till maten. På finare restauranger finns det ofta en sommelier som hjälper till med just detta. Om du däremot står i mataffären och ska välja vin till middagen eller festen finns det dock ingen att fråga. Det är många faktorer som spelar in när mat och vin kombineras, men det finns några enkla tumregler att följa. Här får du några tips om hur du bäst väljer rött vin till maten.

Vad äter man tillsammans med rött vin?

De flesta tänker att man bör dricka rött vin till kött och vitt vin till fisk. Det stämmer delvis, men det går även att dricka rött till fisk och vitt till kött. Det beror på vilken typ av vin det är och hur smakerna balanseras. En bra utgångspunkt när du väljer vin till din måltid är att försöka skapa en balans. Om rätten är tung, exempelvis en entrecote med massa sås, bör du välja ett tungt och fylligt vin. Om rätten däremot är lättare, exempelvis kyckling med ris, kan du välja ett lättare och mjukare rött vin. Eftersom rött vin generellt sätt är tyngre och fylligare än vitt vin passar det bra med många av de tyngre rätterna. Biff, viltkött och lamm är exempel på mat som i princip alltid passar bättre med rött vin.

Grundläggande om smaker

Förutom att balansera tyngden i maten och vinet måste du ta hänsyn till grundsmakerna. Även om det finns mängder av teorier hur mat och vin bäst matchas, så går det inte att bortse från våra vetenskapligt bevisade grundsmaker och hur dessa påverkar varandra. Vi har fem olika grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami.

  • Söt mat gör vinet beskare och strävare. Välj ett vin som är minst lika sött som maten.
  • Salt mat gör vinet mindre syrligt, strävt, beskt och sött. Om maten är väldigt salt kan det vara svårt att hitta ett passande rött vin, men till mat med normal sälta, exempelvis ost, passar ett vin med lite sötma.
  • Syrlig mat gör vinet mindre syrligt. Därför behöver du ett vin som är minst lika syrligt som maten för att vinet inte ska kännas platt.
  • Beska smaker i maten kräver ett vin med en viss sötma.
  • Umami gör vinet strävare och beskare och därför är en vanlig rekommendation att undvika rött vin till umamirik mat.