Starkviner är en av fem vinkategorier. De andra är rött, vitt, rosé och mousserande. Ett starkvin kan variera i stil. Det finns torra starkviner med låg alkohol och det finns fylliga, söta starkviner med hög alkoholhalt. Dessa viner kallas även för dessertviner eftersom de oftast passar bra till efterrätter eller för sig själva som en trevlig avslutning på middagen. Det finns dock dessertviner som inte tillverkas med att man tillsätter sprit.

Starkvin

Det finns många olika sorters starkvin, men gemensamt för samtliga är att de framställs genom att addera destillerad druvsprit. Detta ger ett vin med hög alkoholhalt, vanligtvis 15-22%. Vanliga starkviner är portvin, madeira, marsala och sherry.

Portvin kommer från Portugal och är det mest kända starkvinet. Det finns vitt, rosé och rött portvin. Det röda portvinet är det mest populära och även de dyraste. Dessutom görs det flera olika sorters portvin, till exempel Ruby, Tawny och Vintage. Portviner passar bra med många tunga efterrätter som innehåller choklad och kola. Det passar även utmärkt med grönmögelost eftersom sältan i osten matchas med sötman i vinet.

Dessertvin

Sauternes från Frankrike är ett exempel på vitt dessertvin som inte är ett starkvin. Under tillverkningen låter man vindruvorna angripas av ädelröta vilket gör att de torkar ut och skalet blir ihåligt. Detta ger en särskild karaktär till denna sorts dessertvin. Även det populära Tokajvinet från Ungern tillverkas på samma sätt med ädelröta. Dessertviner passar såklart bra med efterrätter. Sauternes är populärt tillsammans med lite syrligare efterrätter som citronpaj samt krämiga efterrätter som cheesecake och paj med vaniljsås.

Många av dessa viner konsumeras även vid högtider, framför allt de äldre och dyrare varianterna. De kan drickas efter måltiden, men även som en aperitif.