Roséviner är den vinkategori som älskas av många, men som även har ett oförtjänt dåligt rykte. Vissa vinkonnesörer tycker att roséviner inte kan uppnå samma kvalitet som rött, vitt och mousserande. Det är till viss del sant eftersom roséviner sällan lämpar sig för lagring utan ska drickas unga. Däremot finns det många högkvalitativa roséviner. I Sverige dricks stora mängder rosé varje år. Konsumtionen är säsongsberoende och är som störst under vår och sommar. Precis som vita viner bör rosévin serveras kallt.

Hur tillverkas roséviner?

Roséviner är rosa viner vars färg kommer från skalet från blå druvor. Vinet tillverkas således inte genom att blanda blanda röda och vita viner. Istället kommer den rosa färgen från att druvskalet endast sitter kvar under en kort tid under jäsningsprocessen. Det mest kända tillverkningsområdet är Provence i södra Frankrike.

Roséviner & mat

En av de främst anledningarna till rosévinets populäritet är att det passar så bra till många olika sorters mat. Det går bra ihop med lite tyngre fiskrätter samt till lättare kötträtter. Detta gör rosévinet till det perfekta vinet att servera med plockmat och buffé. Det passar särskilt bra ihop med lax och charkuterier. Om vinet har en viss sötma går det även utmärkt att dricka det tillsammans med lite mer kryddstark mat som asiatiska rätter eller kryddig chorizo.