Mousserande viner är en intressant vinkategori som innehåller många olika sorter. Många tänker att mousserande viner endast är champagne, men bubbel tillverkas i nästan alla världens vinområden och i många olika stilar. Det som är gemensamt för dem är att de är bubbliga. De kan däremot ha olika smak och färg. Det finns vita, rosé och röda mousserande viner varav de vita är de vanligaste. De kan framställas av både gröna och blå druvor eller en kombination. Champagne tillverkas exempelvis av chardonnay, pinot noir och pinot meunier vilket är en grön druva och två röda druvor.

Tillverkningsprocess

Det finns i princip två sätt att tillverka mousserande viner. För att skapa de karaktäristiska bubblorna använder vinmakare antingen den så kallade traditionella metoden eller en enklare metoden. Den traditionella metoden kallas även för méthode classique eller för champagnemetoden. Denna metod används i Champagne i Frankrike. Det som gör denna metod unik är att vinet jäser i två omgångar. Den första gången sker jäsningen på fat och den andra gången jäser vinet i flaskan. Förutom champagne tillverkas bland annat även spanska cava och crémant på detta sätt.

Den enklare metoden innebär att vinet bara jäser en gång, oftast i ståltankar. Italienska prosecco och tyska sekt tillverkas med denna metod. Dessa viner är oftast billigare än de som tillverkas enligt den traditionella metoden.

Det olika tillverkningsprocesserna, druvorna och klimatet har stor påverkan på karaktären. Mousserande viner kan variera stort från en frisk citrussmak till en mer komplex smak av nötter, brioche och vanilj. Det finns även många söta varianter. De flesta mousserande viner är gjorda för att drickas unga. Vissa vintage champagner blir bättre med åren, men generellt sätt ska mousserande drickas inom ett par år från inköpstillfället.

Mousserande & mat

Mousserande viner går att dricka med många olika maträtter. De friska lätta vinerna med tydlig citrussmak passar perfekt med fisk och skaldjur. Om det är ett fylligare mousserande kan det även drickas tillsammans med ljust kött eller grillade rätter. Söta mousserande viner passar bra med heta och smakrika rätter med viss sötma.