Det finns flera hundra blå druvsorter och Cabernet Sauvignon är den mest populära av dessa. Det är världens mest planterade vindruva och den finns i nästan alla vinproducerande länder. Detta beror på att både konsumenter och vinproducenter gillar denna druva. Det är relativt lättodlad och passar bra att blanda med andra druvsorter. Dessutom ger cabernet sauvignon karaktäristiska smaker av svartvinbär, cederträ och örter samt en sträv smak tilltalar många konsumenter.

Cabernet sauvignon beskrivs ofta som ett fylligt och fruktigt vin. I vissa blandningar, exempelvis den berömda Bordeauxblandningen, beskrivs vinet som strävt och tungt. Vinet har dessutom stor lagringskapacitet vilket gör det attraktivt för vinsamlare. Det är den främsta druvan i den Bordeauxblandningen som bland annat består av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot. Carbernet Sauvignon lagras ofta i ekfat vilket ger en särskild smak och karaktär till vinet. Kända regioner som producerar denna druva är bland annat Bordeaux, Toscana, Maipo och Napa Valley.

Cabernet Sauvignon & mat

Druvan ger fylliga och relativt tunga viner som passar med rejäl mat. En grillad köttbit, lamm, revbensspjäll, mustiga grytor och hamburgare är exempel på rätter som passar perfekt. Även vissa ostar, som exempelvis gouda och cheddar, passar bra ihop. Smakerna av frukt och örter gör att vinet passar bra tillsammans med många örtkryddade rätter.

Liknande viner

Cabernet Sauvignon är en unik druva, men det finns många andra viner som också är fylliga, sträva och fruktiga. Om du gillar druvans typiska struktur, fruktighet och fyllighet behöver du inte oroa dig. Det finns nämligen många druvor som liknar cabernet sauvignon.

Touriga Nacional från Portugal, Nero D’Avola från Italien, Shiraz från Australien, Tempranillo från Spanien, Malbec och Zinfandel från Nya världen ger liknande viner. Nya världen inkluderar länder som Sydafrika, Chile, USA och Australien.