Beteckningen vin får endast användas för jäst saft av vindruvor enligt EU:s regelverk. Dryck som tillverkas på jäst saft från andra frukter eller bär betecknas som fruktvin. Fruktvin kan exempelvis vara äppelvin, plommonvin eller päronvin. Om det däremot bara står vin på etiketten kan du vara säker på att det handlar om vin tillverkat av vindruvor.
Fruktvin tillverkas på liknande sätt som vin. Frukterna pressas och saften får jäsa. Beroende på vilken frukt som används kommer fruktvinet att smaka olika. Vissa frukter har en mild och svag smak vilket gör att vissa tillverkare tillsätter ämnen för att öka styrkan och fylligheten i vinet. Kalk och aska är exempel på tillsatsämnen som förekommer i fruktviner. Ibland tillsätts även socker under jäsningsprocessen för att öka alkoholhalten. Fruktvin påminner om vin tillverkat av vindruvor, men hållbarheten är vanligtvis mycket kortare och smaken är såklart annorlunda.
I vissa länder, exempelvis i Baltikum och i Ryssland, är det vanligt att tillverka fruktvin och även björkvin. Björkvin tillverkas även i Sverige med karaktäristiska aromer av björksav och honung. I Japan och Korea tillverkas mycket populära plommonvin. I Frankrike, Tyskland och England är det vanligt att tillverka äppelvin.