Efterfrågan på alkoholfritt vin ökar. Graviditet, bilkörning, medicinering eller en avhållsamhet till alkohol är några av flera anledningar till att vissa inte vill dricka alkohol. Även gästen som inte dricker alkohol vill gärna vara med och skåla och därför bör det finnas alkoholfria alternativ. Som tur är har utbudet av alkoholfri viner ökat.

Vad är alkoholfritt vin?

Ett alkoholfritt vin är ett vin som tillverkats av vindruvor, men som endast får ha upp till 0,5% alkohol. Med andra ord måste vinet framställas precis som vanliga viner, men därefter måste alkoholen tas bort. Tyvärr försvinner även en del aromer när alkoholen försvinner vilket gör att basvinet måste vara mycket smakrikt innan alkoholen avlägsnas. Detta är en relativt komplicerad process som ställer höga krav på vinproducenten. Detta gör att alkoholfria viner ofta är lika dyra som vanliga viner. Alkoholen kan tas bort på olika sätt varav vakuumdestillation är den vanligaste metoden.

Efterfrågan för alkoholfria viner är relativt ny vilket gör att utbudet är begränsat. Det är viktigt att komma ihåg att mycket av smaken finns i alkoholen. Det finns många goda alkoholfria viner, men de smakar inte likadant som vanliga viner. Ofta smakar alkoholfria viner mindre och har en viss sötma. De bör serveras välkylda, även röda alkoholfria viner.