Att bjuda hem folk på middag känns förvisso som ett trevligt initiativ, men kan samtidigt ge lite ångest. Vad ska det bjudas på i form av mat och dryck? Vissa sällskap försöker i det närmaste bräcka varandra när det handlar om middagar, men hur trevligt är det – egentligen? Huvudsaken är väl ändå att träffas och ha en kul stund eller kväll tillsammans? Det ska inte finnas prestige i något så vanligt som matlagning och här är det viktigaste inte att servera något dyrt och exklusivt. Många gånger är det godare och mer uppskattat med något relativt enkelt. Här ska vi ge några tips på “bjudningsmiddagar” som inte gräver djupa hål i plånboken.

Tacobuffé

Ja, varför inte? De flesta uppskattar Tex Mex och det här är något som går att variera snudd på i det oändliga. Här finns det ingen anledning att gå ned på djupet; de flesta har nog en uppfattning om vad som brukar finnas på ett taco-bord. Till tacos dricker man med fördel en god öl, alternativt kan ett glas vitt vin smaka fint.

Pulled pork

Det här kan till viss del relateras till Tex Mex om man så önskar, men det finns alla möjligheter att variera även denna rätt. Pulled pork är gott att äta i hamburgerbröd med någon god bbq-dressing, guacamole eller gräddfil. Det funkar också utmärkt i tortilla-bröd och då med nachos serverade som ett tillbehör. Skulle inte fläsk falla er i smaken går det naturligtvis bra att istället använda pulled beef, pulled chicken eller någon liknande produkt.

Pizza

Den italienska klassikern som samtidigt är influerad av Turkiet är något som inte behöver kännas som en nödlösning under en middag. Pizza kan tillagas antingen styckvis eller i långpanna, mycket beroende på hur många gäster det handlar om samt ugnskapaciteten i ert kök. Överraska gärna dina middagsgäster med spännande toppingar på pizzan, så känns rätten genast bra mycket roligare att bjuda på. Varför inte satsa på italiensk skinka med härlig sälta, kombinerat med färska fikon – och en klick mascarpone? Svart tryffel är också något som lyxar till anrättningen enormt mycket. Ett glas rött vin är alltid gott till pizza, men också en öl (gärna italiensk).

En matig sallad

Ja, det kanske kan låta tråkigt att servera en sallad som huvudrätt men allt handlar om utförandet. En matig och god sallad kan exempelvis bestå av stekt eller grillad halloumiost, en god skivad salami, stekta champinjoner eller kantareller samt oliver. Allt serverat på en grön salladsbädd. Gott är att använda kinesisk kål bland det gröna, eftersom det här bidrar med andra smaker och tillför extra krispighet.

Avslutningsvis gäller att använda sin fantasin och våga ta ut svängarna! Att ha roligt med matlagningen är något som gästerna märker och det blir särskilt uppskattat.