Bröd är ett livsmedel som haft rollen som basföda för människor runt om i världen sedan långt tillbaka i tiden. Historian bakom brödet har daterats till mellan 8000 f.Kr. och 6000 f.Kr. Det sägs att brödet uppkom som en vidareutveckling av gröten. Det har setts som symboliskt inom religion och inte endast blivit populärt genom det näringsmässiga användningsområdet.
När bröd först kom till skapades det av krossade sädeskorn som blandades med vatten. Smeten lagrades sedan på en stenhäll eller glöd. Bakugnen uppfanns år 2500 f.Kr. i Egypten, vilket var vad som ledde till det första syrade brödet. På den tiden använde man öl som vätska och jäsmedel. Tillsammans med kakor och gröt blev brödet symboliskt samt tjänades som basföda.
På Gotland, Öland och i Danmark började man baka rågbröd redan under den tidiga medeltiden. Det var nämligen på dessa platser som väderkvarnen etablerades. Man kom på ett sätt att ge brödet en tjockare skorpa, vilket ledde till att brödet inte möglade lika snabbt som tidigare. Kavringen uppstod även under denna tid. I Sverige var det mer vanligt att använda skvaltkvarnar, en kvarn som använder sig av vatten, vilket gjorde det omöjligt att mala mjöl under vintern.
Det finns mycket mer att lära sig om brödets historia, men istället för att gå igenom det kommer här lite kort om olika brödsorter från runt om i världen.
Knäckebröd
Vi har en hel del olika brödsorter i Sverige. Men en sort som är omöjlig att inte prata om är knäckebröd, Wasa knäckebröd är ett av de mest kända märkena. Wasa har tillverkat knäckebröd i flera årtionden och är fortfarande ett av de populäraste vi har här i Sverige.
Bröd i södra Europa
Brödet i södra Europa är oftast både tillagat och konsumerat medan det är färskt. Man kan beskriva det som tvärt om mot Sverige, i alla fall om vi fortfarande pratar om knäckebrödet. Det kom till i Sverige när vi behövde mat som kunde sparas under en längre tid. I södra Europa är det mer vanligt att stöta på surdegslimpor, baguetter och liknande.
Brödet i Asien
I Asien varieras det hur brödet äts beroende på vilket asiatiskt land vi tittar på. I Kina är det vanligt att fritera bröd. Indien tillagar man ofta bröd genom att fästa det på väggen i en tandoori-ugn. Men det är Centralasien där det äts som mest bröd på hela kontinenten. Kazakstan och Uzbekistan är exempel på två länder som tillverkar allra mest bröd varje dag per capita. Skulle du vara intresserad av att baka bröd finns det hundratals recept på nätet.