De flesta röda viner är torra. Jäsningsprocessen av röda viner pågår oftast tills det naturliga sockret är borta vilket gör dem torra. Det finns olika sorters söta röda viner. Dels finns det dessertviner som är mycket söta, dels finns det röda viner som har lite sötma i sig. Dessa tillverkas på olika sätt. Vid tillverkning av det söta dessertvinet portvin tillsätts druvsprit som avbryter jäsningen vilket behåller en del av sockret. Andra söta viner produceras av frusna druvor, så kallat ice-wine, eller av övermogna druvor.

Tumregeln är att alltid dricka ett vin som är minst lika sött som maten.

Röda viner med lite sötma

Röda viner kan lite sötma passar perfekt till många maträtter eftersom det balanserar både salt, sötma och beskhet i maten. Några typiska regioner som tillverkar denna sort är Lambrusco och Recioto della Valpolicella i Italien. Freisa är en vanlig druvsort för måttligt söta viner. Dessa viner har smaker som ofta beskrivs som torkad frukt, plommon, körsbär och björnbär.

Röda dessertviner

Portvin, sherry och madeira är förstärkta dessertviner där konjak, druvsprit eller annan sprit-tillsats. Dessa viner har högre alkoholhalt och kan lagras länge. Dessertviner är mycket söta och bör drickas för sig eller med salta blåmögelostar eller efterrätter.