Nyfikenhet för nya smaker och upptäckter är naturligt för homo sapiens. Vem minns inte första gången man smakade på en fransk mögelost? Eller en tapas där bläckfisken såg ut som en plastleksak när den kom in på tallriken. Eller varför inte den gången när dina norrländska vänner bjöd dig på surströmming med tunnbröd för första gången?

Om du blir bjuden på affärsmiddag nere i Spanien, så är chansen stor att du får ett Riojavin till maten oavsett om det är fisk eller kött på tallriken, men i det förra fallet blir det den vita varianten. För att göra ett fräscht intryck under fortsättningen av affärsförhandlingarna kan man inta en örtpastill. En annan metod mot dålig andedräkt är den kraftfulla föreningen av zinkacetat och klorhexidin som finns i SB12-pillret. Det finns också en flytande variant.

Nu bär det iväg till tjurfäktning, och kvällen kommer säkert att avslutas på ett flamenco-hak, där det sista man tänker på är affärer och desto mer hur man ska orka dansa till gryningen med ett fullt glas i handen.

Den naturliga metoden

Den finns nog ingen sundare produkt än vin. Vinframställningen är enkel, som människa är du bara där och ger flaskorna en liten hjälpande hand. Du vänder på flaskorna så innehållet blandas runt. Resten sköter jäsningsprocessen om. Jordmånen för vinrankorna får inte vara alltför bördig, det är på näringsfattiga jordar där vinrankornas rötter måste kämpa sig fram till väta och näring som de utvecklar sina egenskaper.

Bacchus porträtterades ofta med klasar av vindruvor på huvudet. Undrar hur Bacchus skulle tagit de stränga alkoholreglerna för bilkörning? För honom var nykterheten ett onormalt tillstånd som borde åtgärdas så fort som det är möjligt. Det är därför vi kallar honom för vinets gud.