Färsk pasta är en riktig lyx, det är nog många överens om. Med en egen pastamaskin går det enkelt och billigt att göra sin egen pasta och avnjuta al dente tillsammans med en riktigt god sås.

En hand-vevad pastamaskin går att få tag på i många butiker som säljer kökstillbehör, men även i hobby-/elektronikbutiker. Det är absolut inte nödvändigt att ha en motordriven maskin. I en vanlig liten maskin kan man göra allt från spaghetti till ravioli.

För att göra egen pasta blandar man ihop durumvete och ägg på ett bakbord. Det är viktigt att knåda degen så att den blir jämn. Några droppar vatten kan också tillsättas för att få degen mjukare. När pastadegen är färdigknådad bör den med fördel vila någon halvtimme. Under denna tid kan man passa på att förbereda pastasåsen till den färska pastan.

När degen har vilat är det dags att pressa den genom pastamaskinen. I maskinen finns valsar som degen pressas igenom när man vevar. Ut kommer ett långt, platt pastasjok. Detta valsas igenom maskinen några gånger till för att bli tunt och smidigt. Pastasjoket kan därefter användas till ravioli eller lasagne. Man kan också byta valsar i maskinen till räffliga med spår i som ger tagliatelle eller spaghetti. När de långa mjuka spaghetti- eller tagliatelletrådarna kommer ut är det bra att mjöla dem lite extra så att de inte klibbar ihop.

Innan man kokar den färska pastan så ska den hänga på tork en stund i köket men därefter är koktiden bara någon minut eller två.

Servera den färska pastan med sås, parmesanost och gärna en krispig sallad till. Gör gärna en stor sats av den läckra såsen som serveras till färsk pasta så att den kan sparas och användas till vanlig pasta och förgylla en vardagskväll. Butiksköpt pasta är inte heller fel som lyxig vardagsmiddag med rätt tillbehör!