Rött vin är en otroligt populär alkoholhaltig dryck som konsumeras över hela världen. Det finns flera olika sorters viner, bland annat rött, vitt, rosé, mousserande och starkvin. Det röda vinet är den populäraste vinsorten. Rött vin har kombinerats med mat i urminnes tider, men än idag är det många som tycker att det är svårt att välja vin till maten. Detta på grund av det stora utbudet av vin. Det finns tusentals vinproducenter över hela världen och priserna variera från ett par tiotals kronor flaskan upp till flera miljoner kronor för en flaska.

Vad är rött vin?

Rött vin är en alkoholhaltig dryck som tillverkas, precis som allt annat vin, av vindruvor. Det som gör att vinet får den röda färgen är skalet på druvorna. Med andra ord tillverkas rött vin av röda, även kallade blå, vindruvor. Förutom den röda färgen ger även druvskalen en strävhet till drycken vilket är karaktäristiskt för rött vin.

Det finns en stor variation i utbudet av röda viner. Vin är en komplex produkt där många faktorer påverkar slutresultatet. Druvsort, lagring, ålder, terroir, väder och produktionssätt är bara några av många faktorer som påverkar. Om vinet lagras i ekfat eller i ståltank har stor effekt på slutresultatet. Vin som lagras i ekfat är generellt sätt fylligare och får dessutom smak från träslaget. Det finns många olika sorters röda viner och generellt sätt kan de delas in efter hur fylliga där de är. Lätta och mjuka röda viner som exempelvis Pinot Noir och Beaujolais Nouveau är oftast inte lagrade i ekfat. Fylliga och sträva viner som Barolo och Bordeauxviner är däremot nästan alltid lagrade på ekfat. Det finns många sätt att beskriva röda viner, men några vanliga är bärigt, mjukt, friskt, mustigt, kryddigt, stramt, nyanserat och fylligt.

Vanliga druvsorter för rött vin är bland annat cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och syrah. Generellt sätt kan rött vin lagras längre än vitt vin vilket gör att många av världens dyraste viner är röda. Man skiljer dessutom ofta på viner från den “Gamla världen” och den “Nya världen”. Den Gamla världen är de länder som har en lång historia av att producera vin, bland annat Frankrike, Portugal, Italien och Spanien. Nya Världen består av länder som relativt nyligen börjat med vintillverkning, bland annat USA, Chile, Australien och Kina.

Hur tillverkas rött vin?

Tillverkningsmetoden har stor påverkan på slutresultatet. Röda viner produceras på princip samma sätt som vita viner, men med ett viktigt undantag. När rött vin tillverkas får skalet från vindruvorna sitta kvar längre vilket ger både färg och karaktär till vinet. Denna karaktäristiska strävhet som kommer från skalet är en viktig komponent när vin paras ihop med mat. Vid tillverkningen av vita viner tas skalet bort innan jäsningsprocessen, men vid rödvinstillverkning tas skalet bort först efter jäsningen. Många röda viner är blandningar vilket innebär att flera druvsorter eller årgångar blandas.