Pinot noir används i några av de mest omtyckta röda vinerna. Det är den mest kända druvan som ger mjuka viner med ljus färg. Pinot noir-viner beskrivs ofta som bäriga och friska med låg strävhet. De har en karaktäristisk smak av röda bär, örter och kryddor. Vinets smak är mycket beroende på var det odlas. Bourgogne i Frankrike är det mest kända området, men även USA, Österrike, Sydafrika, Chile och Nya Zeeland producerar många högklassiga viner av pinot noir. Det är en svårodlad druva som trivs bäst i relativt kallt klimat. Gamay, beaujolais noveau, barbera och valpolicella är exempel på viner som liknar pinot noir.

Det kan vara bra att veta att samtliga röda viner i Bourgogne tillverkas av pinot noir och därför står ofta inte druvsorten på etiketten på viner därifrån. Bourgognevinerna är kända för att ha mer jordig karaktär än viner från de nya vinländerna.

Pinot Noir & mat

Pinot noir eller andra druvor som ger mjuka och bäriga viner passar perfekt tillsammans många olika maträtter. Boeuf bourguignon är en klassisk rätt tillsammans med pinot noir. Många sommelier rekommenderar pinot noir till olika sorters fågelrätter. Kyckling, anka och kalkon passar mycket bra tillsammans med ett lätt rött vin. Även feta fiskrätter som lax, pastarätter och charkuterier passar utmärkt.