Ett ekologiskt vin tillverkas precis som det alltid gjort men utan bekämpningsmedel som innehåller kemiska beståndsdelar. Besprutning med kopparsulfat är dock tillåtet i alla länder när det ska tillverkas ekologiskt vin och andra ekologiska produkter. Kraven som finns gällande tillverkning av ekologiskt vin är inte lika i hela världen, till exempel ska druvorna odlas utan konstgödsel, utan kemiska växtskyddsmedel och utan kemisk ogräsbekämpning inom EU. I USA är det däremot förbjudet att tillsätta sulfiter.

Skillnad på ekologiskt vin och vanligt

Det är både enklare och billigare att skörda vin som använder insektsmedel och bekämpningsmedel som skyddar druvorna och stockarna. Besprutning av kopparsulfat används för att bekämpa skadedjur, däremot kan andra bekämpningsmedel

rinna ner i jorden och förorena grundvattnet och det är inte bra för miljön. Numera försöker flera vingårdar hitta på andra metoder som är mer vänligt mot miljön och inte innehåller organiska medel och det kommer hela tiden nya rön som är miljövänliga. Även den vanliga korken som är vanligt på många viner är inte bra för miljön då kork innehåller kemikalier.

Ekologiska matkassar och ekologiskt vin

För inte så länge sedan gjorde matkassarna entré i Sverige, ett smart och smidigt sätt att få veckans matkasse hem till dörren. Matkassen har kommit för att stanna och gå gärna in på Sverigesmatkassar.se för att se vilka företag och matkassar de samarbetar med. Vill du dricka ekologiskt vin till maten kan du beställa en ekologisk matkasse, det passar bättre till ekologiskt vin.

Systembolaget köper in fler och fler ekologiska viner från olika vinodlare runt omkring i världen och sajten vinbetyget rekommenderar många röda viner, bland annat dessa två:

  • Belleruche Côtes-du-Rhône Chapoutier 2018 – Ett rött och medelfyllt franskt ekologiskt rött vin som har fått högt betyg av vinexperter
  • Château Pech-Latt 2018 – Ett rött ekologiskt vin, också från Frankrike som också fått högt betyg av vinexperter

Smakar ekologiskt vin annorlunda?

När det började tillverkas ekologiska viner för drygt tio år sedan kunde smaken vara lite sunkig, men nu när vintillverkare mer och mer lärt sig hur man ska göra smakar det ekologiska nästan lika bra som det organiska. Det är väl i stort sett bara priset som är lite högre eftersom det kostar mer att tillverka. Dagens ungdom som är mer, så kallat miljömedvetna och lättstyrda, äter mer ekologisk, vegetarisk och dricker kanske mer av det ekologiska vinet än äldre vinkännarna som kan hända än så länge är mer trogen det organiska vinet, såklart!