I Sverige är pizza mycket uppskattat och oavsett ort kan du nästa garanterat hitta en pizzeria. Pizzan kom med italienska gästarbetare och sedan mitten på 1970-talet har antalet pizzerior ökat explosionsartat. Den klassiska italienska pizzan har fått svenska toner och anpassats till svenska preferenser. Den mer klassiska italienska pizzan har ofta mindre topping. Enkla smaker som balanserar en väldoftande tomatsås och ost av högsta kvalitet. Att laga äkta italiensk pizza hemma tar tid och kräver tålamod. Framför allt är degen en utmaning om du vill få den riktigt bra. Ett annat alternativ är att söka rätt på en bra pizzeria. Då kan hela familjen njuta av sin favorit utan att behöva anstränga sig i köket.

Degen är viktig

Degen är väldigt viktig för att få en härligt knaprig pizza som ekar Italien. Egentligen behövs ett speciellt mjöl som kan vara svårt att få tag på i Sverige. Mjölet heter Tipo 00 men går att ersätta med fint vetemjöl. Du behöver då ha i lite mer vatten för att få rätt konsistens. Degen ska också jäsa länge och i två omgångar. Först ungefär 60 minuter och andra omgången runt sex timmar. Varje pizzadegboll ska väga ca 200 gram. Konsten är sedan att baka ut den riktigt tunt. Du ska ha riktigt hög värme i ugnen för att få det knapriga resultatet och glöm inte pensla med olivolja. Tillbehören är minst lika viktiga för att få till en riktigt god pizza. Klassiska tillbehör till italiensk pizza som du kan variera mellan:

  • Färska champinjoner.
  • Ansjovis för sälta.
  • Skinka av hög kvalitet.
  • Parmesanost.
  • Äkta mozzarella.
  • Lufttorkad skinka.
  • Salami.

Alternativ till att baka hemma

Det lättaste sättet att njuta av en riktigt god italiensk pizza är att gå till en italiensk restaurang. I städer som Uppsala och Stockholm kan du hitta många bra pizzerior som bjuder på italienska smaker. En pizzeria i Uppsala gör ingen besviken. Då kan du välja mellan att njuta av en nygräddad pizza på plats eller ta med hem. Du slipper inte bara förberedelser utan även att köpa hem råvaror. Du kan också prova flera olika toppings och få olika sorters degar. Perfekt om det finns glutenintolerans i familjen.

Dricka till pizza

Rödvin är en klassisk dryck i Italien. De speciella aromatiska och fylliga italienska vinerna kombineras bra med pizza. Idag finns också många alkoholfria viner av hög kvalitet. Rödvin passar allra bäst med de klassiska enklare pizzorna. Basilika, mustig tomatsås och mozzarella utgör den klassiska Margherita. Till de mer exotiska pizzorna som utvecklats över tid kan andra drycker vara att föredra. Kombinationer med curry och nötter gör sig inte lika bra med rödvin. Här kan du istället experimentera med ölsorter av ljusare slag. När det kommer till alkoholfria ölsorter finns det nästan oändligt med alternativ.